Val av domännamn

Om du har en hemsida eller en webshop så är det ju så att du ska ha ett domännamn till det. Det kanske låter enkelt att välja ett namn tänker du? Men det gäller även att du får en bra effekt med det namn du väljer. Många delar spelar in nämligen. För att välja domännamn, följ våra tips.

Gör domännamnet lätt att hitta

Är det så att du har ett företag och ett registrerat företagsnamn så är det bra att ha ett domännamn som stämmer överens med det. Det gör det bra mycket lättare för redan existerande så väl som nya kunder att hitta dig och din hemsida. 

Håll domännamnet enkelt

Det är bra om ditt domännamn är lätt att komma ihåg. Det är även bra om det uttalas på samma sätt som det skrivs samt att det får även gärna representera ditt företag på ett bra sätt. Om det är så att du har en stavning på ditt företagsnamn som kan uppfattas på olika sätt så är det smart att registrera flera domäner med alla varianter och sedan peka dessa sidor till en huvudsida. 

Välj ett tydligt domännamn

Det är bra att försöka undvika förkortningar i domännamnet. Det fungerar att ha det så klart om du redan har ett företag som är känt under en förkortning, men om inte så kan det skapa förvirring och det kan vara svårt att hitta din sida på nätet. 

Välj ett sökmotorvänligt domännamn

Det är även smart att registrera domännamn som innehåller ett av företagets viktigaste sökord. Det gör att du rankar högre i olika sökmotorer. Det finns tjänster på nätet att använda för att få fram vanliga sökord. Se även till så att domännamnet låter naturligt. 

Kom ihåg att det kan vara  svårare att etablera ditt företagsnamn och varumärke på webben om du enbart registrerar dina sökord som domännamn.  Därför bör du göra båda delar. 

Komplettera domännamnet med felskrivningar och fler toppdomäner

En smart sak att göra i jakten på fler besökare till din sida är att komplettera ditt domännamn med olika saker. Bland annat med de vanligaste toppdomänerna (t ex .se, .nu och .com)
vanliga felskrivningar och stavfel på namnet
med och utan svenska tecken 

Sedan kan du peka om alla olika varianter till en och samma hemsida om du vill, för det innebär att då hamnar besökaren på rätt sajt även om domännamnet stavats fel i webbläsaren.

Registrera domännamnet direkt innan någon annan hinner före

Vem som helst får ta vilket namn som helst och registrera som ett domännamn. Det gör att någon kan så att säga sno ditt företags namn, regga en domän och sedan försöker de sälja den till dig, jättedyrt! Så se till att du registrerar dina olika domännamn så snart du bestämt dig för vad du vill ha!

7 May 2020